Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Fyndet Persson bäst igen

Piteå Hon var bäst i första träningsmatchen.

Hon var bäst i dag.

Jodå - i Sofie Persson har Piteå IF gjort ett riktigt fynd.

Redan efter hennes första framträdande, träningsmatchen mot Norrbottens P97 (förlust 1-3) skrev jag att Sofie Persson kommer att spela en ledande roll i laget 2012.

Efter andra matchen (vinst 2-1 mot Sunnanå)är det lika självklart. Sofie Persson kommer att bli mycket betydelsefull för Piteå den här säsongen. Skånskan är stark i kroppen, jobbar hårt defensivt, gör sig ständigt spelbar och dessutom har en mycket bra blick för spelet och tillslag. Hon är helt enkelt en spelmotor av den typ som Piteå saknade ifjol.

Norskan Ann-Mari Dovland satte också ett fint avtryck igen. Hon sparkade in 1-0 efter en retur. Men framförallt var det hennes mycket fina inläggsfot som imponerade igen. I norskan får Piteå också en snabb spelare och i kombination med inläggsfoten så är det precis vad laget behöver.

Isländska Hallbera Gisladottir, debuterade, även hon har en mycket bra vänsterfot och Piteå kommer ha bra möjligheter att få fina uppspel längs vänsterkanten.Gisladottir kan spela vänstermittfält, men är tänkt som vänsterback och där passar hon nog bäst. Som läget är kommer Piteå ändå att få ett starkt mittfält.

Med norskorna June Pedersen (fortfarande skadad men på väg tillbaka) och Ann-Mari Dovland på varsin kant har Piteå det väl förspännt. Dessutom kommer Sofie Persson att spela den stora roll på det centrala mittfältet som hon aldrig fick chansen till i Tyresö.

Kan Josefin Johansson komma tillbaka till normal form efter sin hälseneskada så ser jag den andra centrala platsen som hennes. Johansson sliter alltid stenhårt, även om passen inte alltid sitter och nyförvärvet Anna Westerlund har varit tämligen anonym i sina två första matcher. Hon har mer att bevisa.

Piteå vann alltså med 2-1. Avgörandet kom med några minuter kvar när Sofie Persson slog en hörna som Victoria Forsmark nickade in.

Det här kunde annars ha blivit kvällen då tre före detta PIF-spelare snott showen. Linnea Nilsson-Waara och Erika Nilsson-Waara fick inte nytt kontrakt med Piteå inför säsongen. Linnea skickade inlägget som Erika nickade in till 1-1. Jag har tidigare skrivit att Erika borde fått chansen att stanna i Piteå och det visade hon i dag. Hon hade även ett skott i ribban och skapade oror i Piteås försvar.

I mål för Sunnanå fanns dessutom förra piffaren Emma Gustavsson som agerade stabilt och var bra.

I övrigt kan nämnas att Faith Ikidi var tillbaka och spelmässigt gjorde Piteå en bra första halvlek och en svagare andra.

I morgon väntar match mot Luleå DFC/Assi och på söndag Umeå. Matchtiden är 2x35 minuter. 

 

Ny matta på gång

Piteå Konstgräset i Bergsvikens fotbollshall är inte vad det varit.

Tusentals fotbollstimmar har slitit ner gräset som är ojämnt på sina ställen och inte har bytts ut sedan invigningen i december för åtta år sedan.

Men nu är det dags. I december kommer en ny matta att läggas in. Kul för alla lag som kommer att köra hårt där efter nyår.

 

Nu på twitter

Piteå Sedan några dagar finns bloggen nu också på twitter.

Häng med så får ni nyheterna där också.

För att hitta den: sök på Pers_Inlagg

Då kör vi!

"Daffy" kör vidare

Piteå För första gången hade Piteå IF ett juniorlag i division 4 södra senaste säsongen.
Det gick bra. Laget var med i toppen hela vägen och slutade trea. Därför fortsätter projektet 2015. Nu är det också klart att Staffan "Daffy" Renlund blir kvar som tränare.
Däremot letar klubben efter en assisterande tränare. På tisdag har PIF ett upptaktsmöte inför säsongen och målet är att knyta till sig nya unga målinriktade spelare.
– Årgångarna 1996-1997 innehåller färre spelare men vi hoppas finna spelare som vill satsa på fotbollen, säger Rikard Hällgren, från Piteås herrfotbollssektion.

Olaussons speciella klausul

Piteå Som jag misstänkte har William Olausson en klausul som gör att han kan lämna Piteå om en klubb från Superettan eller allsvenskan hör av sig.

- Precis, så är det. Den möjligheten känns bra att ha, säger PIF:s lagkapten.

Efter turerna, varför stannar du?

- Piteå gav mig det enda konkreta förslaget. Vasalund var också intresserade men det kändes inte aktuellt att gå till ett annat lag i ettan. Jag har varit i Piteå i fyra år och vill nu vara med på det här äventyret. Ska jag byta till en annan division 1-klubb måste jag börja om från noll igen. Här vet folk min kapacitet.

Olaussons val

Piteå William Olausson var i kontakt med Vasalund, AIK, Örebro och Frej.

Men till slut blev han ändå kvar i Piteå IF för två säsonger till.

Skulle inte förvåna mig om han har en klausul som gör det möjligt att lämna om någon klubb högre upp hör av sig.

Olausson hade ju helst lämnat PIF och flyttat till någon klubb i Superettan eller allsvenskan i mittsverige.

Nu var det ingen som verkar ha varit tillräckligt intresserad av att knyta till sig honom.

Det är bra för Piteå som nu har säkrat upp alla sina fem bästa backar från ifjol som utgjorde Piteås främsta lagdel.

Henrik Millbert, James Burgin, Martin Oscarsson gör att Piteå har den bredd och kompetens som behövs på ytterbackspositionerna.

Fredrik Lundgren och William Olausson gör att PIF har ett pålitligt mittbackspar. Nu behövs bara en till som kan konkurrera med de herrarna och gör att truppen breddas på positionen. Annars är PIF skadekänsligt.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 30
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pitea-tidningen.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar