Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Fyndet Persson bäst igen

Piteå Hon var bäst i första träningsmatchen.

Hon var bäst i dag.

Jodå - i Sofie Persson har Piteå IF gjort ett riktigt fynd.

Redan efter hennes första framträdande, träningsmatchen mot Norrbottens P97 (förlust 1-3) skrev jag att Sofie Persson kommer att spela en ledande roll i laget 2012.

Efter andra matchen (vinst 2-1 mot Sunnanå)är det lika självklart. Sofie Persson kommer att bli mycket betydelsefull för Piteå den här säsongen. Skånskan är stark i kroppen, jobbar hårt defensivt, gör sig ständigt spelbar och dessutom har en mycket bra blick för spelet och tillslag. Hon är helt enkelt en spelmotor av den typ som Piteå saknade ifjol.

Norskan Ann-Mari Dovland satte också ett fint avtryck igen. Hon sparkade in 1-0 efter en retur. Men framförallt var det hennes mycket fina inläggsfot som imponerade igen. I norskan får Piteå också en snabb spelare och i kombination med inläggsfoten så är det precis vad laget behöver.

Isländska Hallbera Gisladottir, debuterade, även hon har en mycket bra vänsterfot och Piteå kommer ha bra möjligheter att få fina uppspel längs vänsterkanten.Gisladottir kan spela vänstermittfält, men är tänkt som vänsterback och där passar hon nog bäst. Som läget är kommer Piteå ändå att få ett starkt mittfält.

Med norskorna June Pedersen (fortfarande skadad men på väg tillbaka) och Ann-Mari Dovland på varsin kant har Piteå det väl förspännt. Dessutom kommer Sofie Persson att spela den stora roll på det centrala mittfältet som hon aldrig fick chansen till i Tyresö.

Kan Josefin Johansson komma tillbaka till normal form efter sin hälseneskada så ser jag den andra centrala platsen som hennes. Johansson sliter alltid stenhårt, även om passen inte alltid sitter och nyförvärvet Anna Westerlund har varit tämligen anonym i sina två första matcher. Hon har mer att bevisa.

Piteå vann alltså med 2-1. Avgörandet kom med några minuter kvar när Sofie Persson slog en hörna som Victoria Forsmark nickade in.

Det här kunde annars ha blivit kvällen då tre före detta PIF-spelare snott showen. Linnea Nilsson-Waara och Erika Nilsson-Waara fick inte nytt kontrakt med Piteå inför säsongen. Linnea skickade inlägget som Erika nickade in till 1-1. Jag har tidigare skrivit att Erika borde fått chansen att stanna i Piteå och det visade hon i dag. Hon hade även ett skott i ribban och skapade oror i Piteås försvar.

I mål för Sunnanå fanns dessutom förra piffaren Emma Gustavsson som agerade stabilt och var bra.

I övrigt kan nämnas att Faith Ikidi var tillbaka och spelmässigt gjorde Piteå en bra första halvlek och en svagare andra.

I morgon väntar match mot Luleå DFC/Assi och på söndag Umeå. Matchtiden är 2x35 minuter. 

 

Bloggen avslöjar: PIF jagar landslagsback

Piteå Mia Carlsson har spelat med landslaget under året. Nu kan spelaren från Kristianstad hamna i Piteå.

Det kan bloggen avslöja.

Hon bekräftar också det för bloggen.

– Jag har absolut förhandlat med Piteå. Vi har fört en diskussion med varandra. Nu är det två veckor sedan vi diskuterade med varandra, efter det har jag väntat på vad Kristianstad ska säga. Det här får du tolka som du vill, men det har varit bra samtal med Piteå.

Mia Carlsson säger att hon nu vet var hon ska spela 2015.

– Jag säger inte med vilket lag men vi har ett muntligt avtal.

Vilken klubb är det?

– Det får ni se när pressmeddelandet kommer, jag vill att klubben själv ska meddela.

Hur ser du på Piteå som lag?

– Det brukar alltid vara jämna matcher mellan Kristianstad och Piteå.

– Piteå har en jätteintressant trupp men många yngre som är på väg upp som Elin Bergkvist, Hilda Carlén och andra i landslagen. Piteå kommer att bli jättebra, säger Carlsson.

Med eller utan dig?

– Ni får snart veta om jag måste dra på mig vinterjackan eller höstjackan i vinter, skrattar Mia Carlsson.

Piteås mittbacksstjärna Faith Ikidi funderar på framtiden.

– Jag kommer att åka hem och vila för att ta hand om kroppen. Sedan ska jag prata med Piteå om nästa säsong. Inget är bestämt, säger hon.

Skulle Carlsson gå till Piteå minskar det rimligtvis möjligheten för att Ikidi stannar i Piteå.

Då låter det rimligt att Piteå satsar på firma Carlsson/Bergkvist i mittförsvaret nästa säsong. Men det är klart. Ikidi är ju en klasspelare och säga hypotetiskt att hon skulle vilja sänka sin lön rejält kanske hon blir kvar i Piteå, men jag tror inte att hon blir det med samma lön som hon har haft. Men det är givetvis spekulationer. Svaret får vi senare.

 

PIF-spelare kan vinna pris

Piteå Fyra spelare från Piteå IF har blivit nominrade till årets spelare i division 2 Norrland på sin position.

Så här ser nomineringarna ut:

Bäste Målvakt: Niclas Larsson, Hudiksvalls FF, Richard Nordlund, Piteå IF, Lloyd Saxton, Ånge IF.

Bäste Back: William Olausson, Piteå IF, Anders Dahlbäck, Anundsjö IF, Emil Oremo, Söderhamns FF.

Bäste Mittfältare: Mehmed Hafizovic, Hudiksvalls FF, Christoffer Milde, Anundsjö IF, Arish Nouri, Piteå IF.

Bästa Anfallare: Jonathan Lundbäck, IFK Östersund, Tetteh Komey, Piteå IF, Björn Berglund, Sandvikens IF.

Det är spelbolaget Unibet som tillsammans men en jury bestående av bland annat journaister som tagit ut de nominerade.

Att PIF har de är namnen nominerade är inte så oväntat. Möjligtvis Nordlund som jag tycker har gjort bättre säsonger tidigare utan att då nomineras. Den spelare i Piteå med störst möjlighet att spela högre upp är enlig mig James Burgin, men han finns inte med.

Jag ska inte klaga. Jag tackade nej till att nominera spelare. Att göra det till priser där jurymedlemmarna förutom det egna lokala laget bara sett övriga lag, en två gånger, känns sådär.

Hammarlund målskytt

Piteå En minut kvar och 1-1.

Då satte Norges Tonje Pedersen det avgörande målet bakom Sveriges målvakt Hilda Carlén i U23-landskampen i Linköping inför 772 åskådare.

Snöpligt för Piteås Carlén och Pauline Hammarlund.

Båda fick förtroendet från start och Hammarlund gjorde 1-1 i sista minuten av första halvlek.

Kul! Hammarlund skrev nyligen nytt kontrakt med Piteå och hade en fin utvecklingskurva under året. I mina ögon kommer hon mer till sin rätt som mittfältare än den anfallare som hon startade säsongen i Piteå som.

Så bra var Olausson

Piteå Piteå IF:s William Olausson spelade hela matchen när Örebros U21-lag vann mot Brommapojkarna med 3-0.

Han nickade in ett av målen efter en hörna.

Hur bra var då Olausson.

Ja tränaren Axel Kjäll sa så här om Olausson till hemsidan:

- Ett fint nickmål. En rejäl mittback med bra placeringsförmåga som visar prov på bra ledaregenskaper. Han ska konkurrera med mittbackarna som finns i A-truppen och vi ska avgöra hur pass konkurrenskraftig han är och om vi väljer att gå vidare med honom.

 

Två av fem klara

Piteå Det går rätt bra sä här långt under Silly Season för Piteå IF.

Nu är det klart att Henrik Millbert stannar i klubben.

Millbert hade helst spelat högre upp men intresset från andra klubbar verkar inte ha varit sån stort. Desto bättre för Piteå som därmed har högerback till nästa säsong. Jag har tidigare skrivit att Piteå borde behålla alla sina fyra ordinarie backar plus Martin Oscarsson. Det skulle vara en bra grund inför division 1. Nu är Millbert och sedan tidigare Fredrik Lundgren klara.

Millber har snabbheten och löser ofta situationer med hjälp av den även om han är felplacerad. Han är mycket ambitiös siktar uppåt och de egna farliga felpassen inåt planen på egen planhalva har blivit färre. Han kan ta ytterligare kliv nästa säsong. 

- Millbert har under de senaste säsongerna visat att han är för bra för division 2. Nu får han äntligen en välförtjänt chans att visa upp sig på riktigt. Att han kommer från egna led och dessutom brinner enormt för föreningen gör det hela ännu roligare. Blir spännande att följa hans fortsatta utveckling i division 1, säger tränare Johan Norberg till klubbens hemsida.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 30
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pitea-tidningen.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar