Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Sofie nära Piteå IF

Piteå Så här i tiden mellan jul och trettondagen händer det inte så mycket ute i klubbarna. Av erfarenhet vet jag att mycket av arbetet går på lågvarv.

Piteå IF och Sofie Persson kommer i alla fall allt närmare varandra. Som bloggen kunde avslöja först av alla var Sofie Persson ett hett namn för PIF om klubben kunde hitta något vid sidan av fotbollen som har kopplingar till hennes arkitektutbildning.

Nu har klubben hittat ett arkitektjobb åt henne. Därmed återstår bara personliga förhandlingar om villkoren i hennes kontrakt. Räkna med att hon blir klar i veckan.

I övrigt har Piteå också i stort sett klar med en andramålvakt: Maria Rönnbäck, från Luleå som närmast spelat fotboll på Åland.

Klubben fortsätter också att jaga en internationellt erfaren ytterback.

Öjebyns herrar har länge jagat en ny tränare. Nu ser jakten ut att vara över. I dag ska kontrakt skrivas. Blir det trots allt Jörgen Öhlund?

Carléns glädjebesked

Piteå Hilda Carlén är just nu på läger med 11+. Landslagets specialsatsning på damspelare som förväntas bära landslaget i framtiden.

Snart bär det av på nästa läger.

Målvakten från Piteå blev i dag uttagen till A-landslaget som ska möta Finland på bortaplan 12 februari. Carlén och Carola Söberg är enda målvakterna i den 20 spelare stora truppen.

 

De leder lagen

Piteå Lillpite har klart med tränare inför seriespelet 2015.

Det blir två inhemska lösningar som ska leda laget. Per Bergström fortsätter som huvudtränare och Jonas Nordsten assisterar.

Apropå tränare så är det fler lag som kör vidare på samma sätt som ifjol. Petter Svärdsudd fortsätter som tränare för Munksunds herrar. Laget som förbereder sig för ett träningsläger i Barcelona i mars. För övrigt samma vecka som El clasico spelas, 22 mars.

 

Piteås provspelare skadad

Piteå Det blev ett lite ofrivilligt uppehåll här.

En rad andra saker har kommit ivägen senaste tiden men nu är jag tillbaka.

Piteå IFs  provspelande mittfältare Josh Bragg spelade bara första matchen under träningsturneringen i Finland.

Varför undrar säker en och annan. Han var ju inte ens med på bänken i match två.

Bragg stukade foten ganska tidigt i första matchen, blev utbytt och kunde inte visa upp sig i match två.

Tråkigt för honom och Piteå. Därför kommer Bragg troligtvis att få en chans till inom kort att visa upp sina färdigheter med Piteå IF.

Piteå IF kommer nu att testa även en annan spelare.

Anfallaren Daniel Andersson som inte alls lyckades i IFK Luleå senaste säsongen ska nu försöka övertyga PIF-ledningen att han bör få en rödvit-tröja 2015.

PIF behöver en anfallare till i truppen. Det är min klara mening. Laget är just nu lite väl beroende av Tetteh Komey. Johan Isaksson är ju också ett anfallskort som kanske inte stannar i föreningen.

På söndag spelar Piteå mot PS Soccer Academy i Arcushallen klockan 21. Före det, 15.00, är det Piteå IFs damer mot Umeå IK.

En fin fotbollssöndag för klubbens supportrar som vill se lagen för första gången i år.

I övrigt så har Robert Lindström hoppat av som ordförande för Norrbottens Fotbollsförbund. Rykten säger att det varit lite slitningar i styrelsen. Men någon bekräftelse kring det finns inte. Lindström själv avfärdar det helt.

Stofors damer vann Domarcupen för damer. Grattis!

Till sist viskas det också om allt mer positiva tongångar kring att det nästa år kan finnas en fullstor fotbollshall på Noliaområdet. I april börjar arbetet i kultur- och fritidsnämnden med att verka fram förslagen till nästa års budget. Jag skulle inte bli förvånad om fotbollshallen blir av 2016.

 

Stellan Carlsson om utmaningarna

Piteå En majoritet av klubbarna i damallsvenskan vill utöka serien.
Det kunde PT avslöja efter förra säsongen.
Men just nu är det omöjligt. Det framkom när Elitfotboll Dam (EFD) hade möte.
Klubbarna möttes i onsdags. Med från Piteå IF fanns ordförande Anders Eriksson, sportchefen Leif Strandh och tränaren Stellan Carlsson.
En rad utvecklingsfrågor diskuterades.
– Damfotbollen är den snabbaste växande idrotten i världen. Svenska ligan är rankad topp tre i Europa, men det gäller att tänka till för att klara den utmanade konkurrensen, säger Stellan Carlsson.
Lyon och Arsenal är två välkända klubbar på herr- och damsidan. Fler av herrarnas storklubbar väntas kommande åren investera större pengar på damfotbollen.
Lyon omsätter exempelvis redan 50 miljoner.
– Damfotbollen växer så det knakar och lag som Piteå och Vittsjö ska ställas mot klubbar som Manchester City, Arsenal och Chelsea. Chelsea omsätter fyra miljarder, satsar de i framtiden 50 miljoner på damfotboll har de ändå kvar 3950 miljoner. Vår budget är 6,5 miljoner. Det ger perspektiv, säger Stellan Carlsson.
Hur ska Piteå kunna vara med på toppnivå i framtiden?
– Vi behöver få ekonomin att växa och få andra krafter att satsa på damfotbollen, inte minst ur ett genusperspektiv. Men det är klart vi har väldigt svårt att jämföra oss med Lyon och Chelsea.
Framtiden låter tuff för en liten klubb som Piteå IF.
– Framtiden är inte mörk, men den kommer att förändras. För oss gäller det att ta kloka beslut och njuta av att vara med på elitnivå.
De flesta klubbarna vill utöka serien, men att göra det just nu går inte.
– Spelprogrammet är väldigt komprimerat redan. Vi spelar i år 15 av matcherna på 3 månader. Dessutom är det svenska cupen och Champions League för vissa lag. Det är en svår situation som är knepig att lösa. Att pumpa in fyra lag och åtta matcher till hade inte gått, säger Carlsson.
En fråga som kommer att lyftas mer är landslagsuppehållen. I år är det 108 officiella dagar då landslaget kan använda sina spelare.
– Det är många dagar. I takt med att klubbarna blir starkare kan det förändras, säger Carlsson.
Piteå IF drog nyligen igång den gemensamma träningen.
Alla kan vara med, ingen är skadad.
– Däremot är några spelare överbelastade och får ta det lite lugnare.
Faith Ikidi hade skadeproblem ifjol och vilade efter säsongen.
Hur är hennes fysiska status?
– Hon kör för fullt och har sett bättre ut nu jämfört med ifjol. Det är en klar skillnad, säger Carlsson.
Piteå möter Umeå IK i Arcushallen söndag nästa vecka.
En nyhet för årets damallsvenska blir domarsprejen.
– Det är bra, även om problemet med murar som kryper närmare inte är något problem i damfotbollen.
Till sist.
Spelarna som protesterade mot att VM ska spelas på konstgräs har dragit tillbaka sin protest.
Hur ser du på att VM spelas på konstgräs?
– Ur ett genusperspektiv är det rätt att utmana de äldre herrarna i FIFA som inte sätter damfotbollen i första rummet, säger Stellan Carlsson.

 

Alterdalens val

Piteå Alterdalen har gjort klart med två tränare inför säsongen.

En är är Ronny Forsberg.

Sportchefen Jens Hedström kommenterar till klubbens hemsida:

"Ronny har varit ett namn vi i styrelsen diskuterat under året som gått. Tidigare har Ronny tränat Piteås framgångsrika pojkar 00 och vi vet att han ser fotboll på samma sätt som vi gör. Ronny har redan hunnit sätta igång med träningarna och grabbarna har signalerat att det är bra tempo för att vara försäsong. Vi väntar nu bara på att göra helt klart med Bo Åström som tredjelänk, så lämnar vi öppet för Johnny Landgren att ta ett beslut längre fram om han vill bli en del av ledarstaben."

Spelande tränare blir Mikael Bäckström, som i huvudsak blir spelare men även kommer att hjälpa till som tränare. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 30
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pitea-tidningen.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen
01:23 Bubbes Eurovisionblogg
01:23 Redaktören har ordet

Bloggar